23 Kasım 2016 Çarşamba
Namazın Kazası Yoktur
Yüce Allah Kur'an-ı Kerim'in hiç bir yerinde namazın kazasından bahsetmemektedir.Rasüllullah'ın da böyle bir uygulaması,tavsiyesi yoktur.Ramazan'da oruç tutarken,hasta veya sefere çıkan, orucunu kazaya bırakabileceğini buyurmaktadır.( Bakara suresi, 183-185)Bu Ayetlerde Tutamayacağı orucun kazasını açıkladığı halde namazın kazası bahsetmez pek çok ayette Nisa 101'de sefere çıkan namaz kılacağını söylemektedir.Ayrıca Nisa 102'de savaş halindeyken de namazın kılınacağını buyurmaktadır. Maide 6'da su bulamadığımız takdirde teyemmüm alıp namazımızı kılmamız emredilmektedir. Eğer namazın kazası olsaydı seferilikte, savaşta ve susuzluk hallerinde kazaya bırakmamız uygun görülürdü.
Şartlar Ne Olursa Olsun, Namaz Kılınmalıdır.
Her şart altında Allah'ı anmak namazın kılınışı ve namazın kazaya bırakılmayacağını
Nur 24/37; Öyle insanlar vardır ki, ne bir ticaret, ne bir alışveriş onları Allah’ı zikirden, namazı kılmaktan, zekatı vermekten alıkoyamaz. Onlar, kalplerin ve gözlerin allak bullak olduğu bir günden korkarlar.
رِجَالٌ لَّا تُلْهِيهِمْ تِجَارَةٌ وَلَا بَيْعٌ عَن ذِكْرِ اللَّهِ وَإِقَامِ الصَّلَاةِ وَإِيتَاء الزَّكَاةِ يَخَافُونَ يَوْمًا تَتَقَلَّبُ فِيهِ الْقُلُوبُ وَالْأَبْصَارُ
Ricâlun lâ tulhîhim ticâratun ve lâ bey’un an zikrillâhi ve ikâmis salâti ve îtâiz zekâti yehâfûne yevmen tetekallebu fîhil kulûbu vel ebsâr(ebsâru).
Namaz vakitlerinde sıkıntı ,endişe olursa yürüyerek binek üzerinde bile kılanabilir.
Bakara 2/239.Eğer korkarsanız namazı, yürüyerek yahut binek üstünde kılın. Güvene kavuşunca da bilmediğiniz şeyleri size öğreten Allah’ın öğrettiği gibi namaz kılarak Allah’ı anın.
فَإنْ خِفْتُمْ فَرِجَالاً أَوْ رُكْبَانًا فَإِذَا أَمِنتُمْ فَاذْكُرُواْ اللّهَ كَمَا عَلَّمَكُم مَّا لَمْ تَكُونُواْ تَعْلَمُونَ
Fe in hıftum fe ricâlen ev rukbânâ(rukbânen), fe izâ emintum, fezkurûllâhe kemâ allemekum mâ lem tekûnû ta’lemûn(ta’lemûne).
Namaz vakitlerine bağlı olarak farz kılınmıştır
Nisa 4/103 Namazınızı kılarken Allahı anın ayakta iken, otururken ve uzanmış halde ve yeniden güvenliğinizi sağladığınızda namazlarınızı (eksiksiz) eda edin. Namaz, bütün müminler için günün belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır.
فَإِذَا قَضَيْتُمُ الصَّلاَةَ فَاذْكُرُواْ اللّهَ قِيَامًا وَقُعُودًا وَعَلَى جُنُوبِكُمْ فَإِذَا اطْمَأْنَنتُمْ فَأَقِيمُواْ الصَّلاَةَ إِنَّ الصَّلاَةَ كَانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ كِتَابًا مَّوْقُوتًا
okunuşu Fe izâ kadaytumus salâte fezkurûllâhe kıyâmen ve kuûden ve alâ cunûbikum, fe izatma’nentum fe ekîmus salât(salâte), innes salâte kânet alel mu’minîne kitâben mevkûtâ(mevkûten).
Namazın vakti dışına kalan bir namazın kılınabileceğini açıklayanlar, Rasullah'ın Hendek savaşında ikindi namazını vakti dışında kılmasını delil olarak almaktadır. Namaz iki şekilde vakti dışında kılınabilinmekte bu iki sebep uyuya kalmak ve unutmaktır.Namaz kazasını olabileceği inançı , islam alimlerinin ortaya attıkları kendi içtihatlarıdır.Aslında din adına neyi söylemişlerse kur'ana süzgeçinden geçirmeliyiz. Büyükler yapmışsa ,doğrudur deyip ardından gelenlerde, delile dayandırmadan namazların daha sonra kılınabileceğini söylemiş.Bu durumda yeni namaza başlayan kardeşlerimize ibadeti farzına önem verecekken aksine fazlalaştırarak zorlaştırmaya ,hem de nasılsa kazası var diyerek tembelliğe sebeb olmakta. Allahın vakitleriyle farz kıldığı namaz emrine uymamaktadır.
Rasüullah namazn kazasını kıldığına delil aldıkları rivayette aslı kısaca şudur;Hayber’in fethinden Medine’ye dönen müslümanlar yorgun ve uykusuzdur. Dinlenip biraz uyumak isterler.Uyanık durup da kafileyi uyandıracak nöbetçi de uyumuş olduğundan uyanıp sabah namazını vaktiyle kılamazlar.
”Resûlullah buyurdular ki: “Kim bir namaz unutacak olursa hatırlayınca derhal kılsın. Unutulan namazın bundan başka kefareti yoktur.” Buhârî, Mevakîtu’s-Salât 37; Müslim, Mesâcid 314; Tirmizî, Salât 131; Ebü Dâvud, Salât 11; Nesâî, Mevâkît 52)
Namaz neden kazaya bırakılmaz
Her insan Müslümanlığa adım attığından itibaren Nasıl ki, insanın doğumundan itibaren, her yaşta ayakta kalabilmek için sağlıklı, dengeli düzenli beslenmeyi yapamazlarsa hastalıklar ortaya çıkmaya başlar.Halsiz , güçsüz olur ne kendine ne de bir kimseye yardım edemez haline gelir.,Manende müsibetler ,sıkıntılar ,üzüntüler stresler , boşunalık ,amaçsızlık gibi ruhun gıda ve ilaçlarını düzenli almayanlar da manevi açıdan sağlıksız olurlar.Yani, huysuz ,geçimsiz sırf kendini düşünen, cahil, zalim, gözünü hırs bürüyen cimri,arzularına kavuşmak için aç gözlü nankör olabileceği gibi, en ufak bir sorunla baş edemeyenler bazı insanları kurtarıcı görür ona kul olur, aciz, tembel, sadist ve diğer tüm kötü huyların sahibi olurlar.Kısaca Allahı ve hesab gününü unuturlar.
Yunus 10/ 57 Ey insanlar, Rabbinizden size bir öğüt, sinelerde olana bir şifa ve mü'minler için bir hidayet ve rahmet geldi.
يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءتْكُم مَّوْعِظَةٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَشِفَاء لِّمَا فِي الصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ
Yâ eyyuhen nâsu kad câetkum mev'ızatun min rabbikum ve şifâun limâ fîs sudûri ve huden ve rahmetun lil mu'minîn
Namaz Manevi Gıdadır.
Nasıl ki ayakta durabilmek ,sağlıklı olabilmek için maddi bedenimiz için günde üç öğün yemek yeniyorsa maneviyatımızın gelişmesi ruhen sağlıklı olabilmemiz için 5 ögün /vakit namaz kılınması gerekiyor. Bu manevi gıdalarımızı vakitlerinde alınmazsa insan ruhen sağlıksız olur.
Taha 20/14 “Şüphe yok ki ben Allah’ım. Benden başka hiçbir ilâh yoktur. O hâlde bana ibadet et ve beni anmak için namaz kıl.”
إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِيإ
İnnenî enallâhu lâ ilâhe illâ ene fa’budnî ve ekımis salâte li zikrî.
Namaz İnsanı Tüm Kötülüklerden Alıkoyar
Ankebut 29/45. Sana Kitap'tan vahyedileni oku ve namazı dosdoğru kıl. Gerçekten namaz, çirkin utanmazlıklar (fahşa)dan ve kötülüklerden alıkoyar. Allah'ı zikretmek ise muhakkak en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir.
اتْلُ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلَاةَۖ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَىٰ عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِۗ وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُۗ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ
Utlu mâ ûhıye ileyke minel kitâbi ve ekımıs salât(salâte), innes salâte tenhâ anil fahşâi vel munker(munkeri), ve le zikrullâhi ekber(ekberu), vallâhu ya’lemu mâ tasneûn
Namaz Azmedilmesi gereken ibadettir
Lokman 31/17. 'Ey oğlum, namazı dosdoğru kıl, ma'rufu emret, münkerden sakındır ve sana isabet eden (musibetler)e karşı sabret. Çünkü bunlar, azmedilmesi gereken işlerdendir.
يَا بُنَيَّ أَقِمِ الصَّلَاةَ وَأْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَانْهَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَاصْبِرْ عَلَىٰ مَا أَصَابَكَۖ إِنَّ ذَٰلِكَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ
Yâ buneyye ekımıs salâte ve’mur bil ma’rûfi venhe anil munkeri vasbir alâ mâ esâbek(esâbeke), inne zâlike min azmil umûr(umûri).
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder