Rahman ve Rahim olan Allah adıyla
Nafile Fazladan yapılan ibadetlere verilen isimdir.Nevafil kelimesinden gelir.Nafi: faydalı demektir. islami lugatta şart olmayan ama lüzumlu olan, ibadetlerin tamamına denir. İnsan gün içerisinde farz ibadetlerinin yanı sıra fazladan ne yaparsa yapsın,bu yaptıklarında da Allah'ın rızasını arar.
Ahzap 33/41 Ey inananlar! Allah'ı çok anınız!
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْرًا كَثِيرًا
Yâ eyyuhâllezîne âmenûzkûrullâhe zikren kesîrâ(kesîran).
İslam namazın farzı dışında,farzdan önce veya sonra kılınan namazların sünnetlerine teşvik etmiştir.
Bize yakışan Rasullah'ı örnekliğine uymaktır.
Ahzap 33/21 Gerçek şu ki, Allah'ı ve ahiret gününü umanlar ve Allah'ı çokça ananlar için, Allah'ın peygamberinde, güzel örnekler vardır
لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا
Lekad kâne lekum fî resûlillâhi usvetun hasenetun limen kâne yercûllâhe vel yevmel âhıra ve zekerallâhe kesîrâ(kesîran).
İbadet yalnızca Allah'a yapılır
Taha 20/14 “Şüphe yok ki ben Allah’ım. Benden başka hiçbir ilâh yoktur. O hâlde bana ibadet et ve beni anmak için namaz kıl.”
إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِيإ
İnnenî enallâhu lâ ilâhe illâ ene fa’budnî ve ekımis salâte li zikrî.
Rasullah a.s Sabah ,öğle ,akşam ,akşam ,yatsı namazının sünnetlerini devamlı kıldığı için revâtip sünnetlerin Resûlullâh’ın çoğu zaman kıldığı için de sünneti müekkede (kuvvetli sünnet)denir.Pek az terk ettiği sünnetleridir.Farz'mış gibi algı oluşturmamak için sünnetleri duruma göre terk edilmeside uygundur.
Kur'anın ayetleriyle örtüşen beş vaktin öncesi ve sonrası kılınan namazlar şöyledir
1-)Sabah namazından önce iki, rekat
2-)Öğleden önce iki veya dört rekat ve sonra iki veya dört rekat
3-)Akşam namazından sonra iki rekat
4-)Yatsı namazından sonra iki rekâttır.(yatsı farzından önce dört rekat sünnet hakkında her hangi bir rivayet bulunmaktadır.)
Resulullah a.s ikindiden önce iki rekat veya dört rekat kıldığı sünnet gayri müekked ;bazen yapıp bazen de terkettiği sünnet olmaktadır.Hz. Ali ve Abdullah İbn Ömer’den gelen rivayetlerde Rasullah'ın bu namazı kılana dua ettiği rivayet edilmiştir.İkindinin farzından önce dört rekat kılana Allah rahmet etsin! (Tirmizi) gibi..rivayetlerinde teşvik etmektedir .
Gündüz olanlar; kuşluk, öğlenin ilk ve son sünneti ile ikindinin ilk sünneti. Gece olanlar ise akşamın ve yatsının son sünneti, teheccüd namazı ve sabah namazının ilk sünnetidir.
Farz namazların vaktini bildiren ayetlerde namazı dosdoğru ikame et (أَقِمِ الصَّلَاة) geçerken Rasullah'ın uygulamış olduğu gibi ayetlerde vakitlerle birlikte tesbih et وَسَبِّحْ şeklinde gelmektedir.Se-be-ha kökünden türetilen tesbih kelimesinin bir anlamıda ortak koşmadan Allah’ı yüceltme anlamında namazla beraber ve namaz yerine de kullanılmaktadır. Namazın da tesbih olduğunu gösteren ayette buyuruyor ki ;
Secde Süresi 32/15 Bizim ayetlerimize, ancak kendilerine hatırlatıldığı zaman, hemen secdeye kapananlar, Rablerini hamd ile tesbih edenler ve büyüklük taslamayan (müstekbir olmayan)lar iman eder.
إِنَّمَا يُؤْمِنُ بِآيَاتِنَا الَّذِينَ إِذَا ذُكِّرُوا بِهَا خَرُّوا سُجَّدًا وَسَبَّحُوا بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَهُمْ لَا يَسْتَكْبِرُونَ*
İnnemâ yu’minu bi âyâtinellezîne izâ zukkirû bihâ harrû succeden ve sebbehû bi hamdi rabbihim ve hum lâ yestekbirûn(yestekbirûne).
Taha 20/ 130 Onların söylediklerine sabret! Güneşin doğmasından ve batmasından önce Rabbini övgü ile tesbih et/namaz kıl! Gece saatlerinde de O'nu övgü ile tesbih et/namaz kıl! Gündüzün belli vakitlerinde buna devam et ki Umulur ki böylece rızaya ulaşırsın.
فَاصْبِرْ عَلَى مَا يَقُولُونَ وَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ قَبْلَ طُلُوعِ الشَّمْسِ وَقَبْلَ غُرُوبِهَا وَمِنْ آنَاء اللَّيْلِ فَسَبِّحْ وَأَطْرَافَ النَّهَارِ لَعَلَّكَ تَرْضَى
Fasbir alâ mâ yekûlûne ve sebbih bi hamdi rabbike kable tulûış şemsi ve kable gurûbihâ, ve min ânâil leyli fe sebbih ve etrâfen nehâri lealleke terdâ.
Ayeti incelediğimizde; Allahı tesbih edilmesinin 24 saat içindeki belli vakitler sınırlarıyla verilmiştir.Peygamber (a.s) ve inananların kulluklarını hakkıyla yerine getirebilmeleri için günün beş vaktinde namaz kılmalarını ve Allah’ı hamd ile tesbih etmelerini buyurmaktadır
a-)güneşin doğmasından önce sabah namazının farzdan önce iki rekatlık sünneti.
b-)Gecenin saatleri kelimesi arapça min ânâil (vakitleri) kelimesi çoğul gelmiş, arapçada çoğul en az üç olduğu vakitler de akşam ve yatsı namazlarından sonraki iki rekata ve gece kılınan teheccüd namazıdır
c-)Gündüzün belli vakitlerinde hud 114 öğlenin ilk ve son sünneti ve ikindiden önce kılınan sünnetler.
Öğlenin ilk vakti isra 17/78 :Güneşin kaymasından itibaren
İkindinin son vakti Taha 20/130: Güneş batmadan önce
Bu ayetlerde öğle ve ikindi vaktinin ortak vaktidir.Ayetlerde öğlenin son vakti ile ikindinin,ilk vakti arasında kesin bilgi verilmemesi öğle ile ikindi vakitleri birbirleri yakın vakitleridir.
Rum 30/17 : Öyleyse akşama girdiğiniz vakit de, sabaha erdiğiniz vakit de SubhanAllah'ı tesbih edin.
فَسُبْحَانَ اللَّهِ حِينَ تُمْسُونَ وَحِينَ تُصْبِحُونَ
Fe sübhanellahi hiyne tübsune ve hıyne tusbihun
Rum 30/18 :Göklerde ve yerde yaptığını güzel yapmak hamd sadece O’na mahsustur. Gündüzün sonunda ve öğle vaktine girdiğinizde Allah’ı tespih edin.
وَلَهُ الْحَمْدُ فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَعَشِيًّا وَحِينَ تُظْهِرُونَ
Ve lehul hamdu fîs semâvâti vel ardı ve aşiyyen ve hîne tuzhırûn
Rum 17 de akşama ulaştığınızda akşamın ilk vakti akşamı son vakti yatsıyı gasakul ley gecenin kararmasına kadardır.iki vakit bu iki namazın ortak vaktidir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder